Lichaams gerichte Psycho Traumabehandeling

Lichaamsgerichte Pyscho Traumatherapie, polyvagaal Therapie, IFS.

"He\e gevoel van veiligheid, orde, voorspelbaarheid en rechtvaardigheid zo ruw verstoort dat je je totaal overweldigd voelt en niet in staat bent om het te integreren. Je kunt niet meer doorgaan met de dingen die je deed. Bent soms niet meer in staat om de realiteit te verdragen. Deze verpletterende ervaringen zijn we trauma gaan noemen. Niemand is er immuun voor."  ( Stephen Cope).

Wat is trauma: "elke ervaring die stressvol genoeg is om ons een gevoel van hulpeloosheid, angst, overbelasting of diepgaande onveiligheid te geven, wordt beschouwd als een trauma". ( Pat Odgen).

Niet alles wat we onder ogen zien of hebben gezien en vooral gevoeld kunnen we veranderen. Maar we kunnen niets veranderen zonder het eerst onder ogen te zien. We hoeven niet te weten om te voelen. 
We kunnen niet veranderen wat we waarnemen en hebben opgeslagen in ons autonome zenuwstelsel, maar wel kunnen we leren en toepassen hoe we ermee omgaan. Leren dealen met dat wat er in ons resoneert, dat is waar therapie over gaat, dat is wat genezen en helen betekent. Wanneer we niet meer veilig zijn in ons, kunnen we leren hoe terug te keren naar die veiligheid in ons systeem. ( Deb Dana)

Trauma's in ons zenuwstelsel ontstaan als er gebeurtenissen te moeilijk, te pijnlijk zijn om te verdragen. Als een gebeurtenis aanvoelt als een aanslag op ons leven, op ons zijn, op wie we zijn en waar we voor staan. Een aanslag op ons zelf. Deze aanslag kan fysiek zijn of psychisch. Er ontstaat een angst om ten onder te gaan. We reageren met vechten, vluchten en/of bevriezen.
Dit is een normale reactie van ons zenuwstelsel waardoor we verder in disbalans raken en innerlijk vervreemd raken.

Trauma’s noemen we de lichamelijke ervaringen die zijn ontstaan door ervaringen/situaties in een mensenleven die vaak een diepe psychische wond slaan. Ze kunnen aanleiding zijn voor langdurig lijden en soms ook voor disfunctioneren. Het ervaren van trauma geeft een vergrote kans op angst, stemmingsstoornissen en middelengebruik. Niet elke nare situatie of elke schokkende gebeurtenis lijdt tot een stoornis of vormt de basis van een trauma. Vaak is er sprake van meerdere aanleidingen en situaties die leiden tot een trauma waarbij het zenuwstelsel in disbalans raakt. Daar gebeurd wat we traumatisch noemen.

Door je reactie op de ervaringen gaan grote ladingen van energie door jouw lichaam. Je lichaam, dat eerst vol op het gaspedaal heeft gedrukt, gaat plots keihard op de rem. Omdat het lichaam de grote hoeveelheid energie niet vanzelf kan ontladen, wordt die in het lichaam opgeslagen en geeft die vaak pas jaren later klachten. Deze klachten herkennen we in migraine, overmatige stress, kort lontje, in wisselend gedrag, voortdurende waakzaamheid, aanhoudende somberheid, angst, spanning, en vaak in lichamelijke aandoeningen die medisch niet verklaarbaar zijn. We gaan gedrag vertonen dat afhankelijk, verslavend, agressief, passief, tot uiting komt. Burn-out heeft altijd onderliggend trauma, omdat het gedrag te verklaren valt door overleving, vechten, vluchten en verdwijnen.

Dit komt doordat het lichaam, met de na de bevriezing opgeslagen energie van die traumatische ervaring, steeds het signaal naar de hersenen uitzendt, dat er gevaar dreigt, bevindt het menselijk lichaam zich voortdurend in een alerte (arousal) toestand. Deze constant alerte toestand is op den duur schadelijk voor het lichaam en kan voor veel lichamelijke klachten zorgen.

Als Lichaamgericht Traumatherapeut is het voor mij elke keer weer de uitdaging om samen met jou te onderzoeken waar nare ervaringen en gebeurtenissen mee te maken hebben. Wat het effect ervan is op je huidige leven is en waar die herinneringen zitten in jouw lichaam en brein.
 
Naast de cognitieve (rationele) behandeling werk ik lichaamsgericht om (vroegkinderlijk) trauma’s goed en compleet te behandelen. Ons lichaam is sterk en geneigd om op de been te blijven door aan zichzelf voorbij te gaan. Dat kan lichamelijke sporen achter laten die het herstelproces belemmeren. Die sporen dienen in alle rust weggenomen te worden.  

Mijn specialisme als lichaamsgericht Psycho Traumatherapeut koppelt het brein aan ons lichaam en andersom. Dit maakt het voor mij mogelijk nog specifiekere koppelingen te leggen tussen de uitingsvormen van die ziekte (hoofd en lijf) en het herstel voor beiden mogelijk te maken. Daarbij maak ik, indien nodig, ook gebruik van EMDR, Mind Eye Power, TRE en vele andere somatic experience en polyvagaal technieken. Andere technieken die gebruikt kunnen worden zijn,  naast het helend leren gebruiken van onze ademhaling, body drum, regressie, inner- kind werk, Voice dialogue etc.

Ook werk ik met aangepaste trauma-sensitieve mindfulness technieken. Mindfulness is soms een contra-indicatie voor behandeling van trauma, denk daarbij aan meditaties en diepe ademhaling. De kans op her-traumatisering is groot. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat deze technieken trauma stress kunnen verergeren, de emotionele arousal verhogen en leiden tot dissociatie. Kennis en  ervaring is dus een must. Wanneer je getraumatiseerde mensen vraagt aandacht te schenken aan hun innerlijke wereld, nodig je ze uit om in contact te treden met traumagerelateerde triggers: gedachten, beelden, herinneringen en lichaamssensaties die verband kunnen houden met een traumatiserende gebeurtenis. Mindfulness enkel en alleen in aangepaste traumasenitieve technieken is hier een must. Dat vraagt kennis en studie naast veel ervaring.

Het meest verwonderlijke vind ik nog steeds hoe krachtig onze mentale weerstand is. Hoe erg het ook is wat je overkomen is. Ons lichaam zal altijd moedig en sterk stappen zetten naar herstel, naar evenwicht en naar stabiliteit. Indien dit kan worden gesteund door een open blik, waarmee je je angsten in de ogen durft te kijken, zal blijken dat je sterker bent dat je denkt. Dat angsten geen realiteit hoeven te zijn! Dat je mooier, zachter en warmer bent dan je had gedacht. Want jij bent jezelf en dat is uniek. 



Share by: